Project Manager: відповідальність, функції та ключові особливості професії

Project Manager багато комунікує (у тому числі і з продактом) на всіх етапах проєкту, відповідає за якість та стежить за термінами, координує роботу команди, мотивує її. Важливим завданням PM-а є налагодження зв’язків з усіма залученими учасниками, але в першу чергу організація особистого часу і планування, оскільки він може мати як один, так і кілька проєктів. Зазвичай технічні знання не є обов’язковими для проєктних менеджерів компанії, але розуміння ключових процесів може значно полегшити їхню роботу. Тому досвід на певних технічних посадах, таких як Tech Lead, Team Lead або QA, може бути перевагою під час вибору кандидата під час співбесіди. Менеджер проєкту взаємодіє з багатьма сторонами (включаючи менеджера продукту) на кожному етапі проєкту, відповідає за якість та дотримання строків, координує роботу команди та мотивує її. Проджект-менеджер необов’язково повинен вміти програмувати чи проєктувати макети майбутньої Вакансія Technical Project Manager/Business Analyst розробки.

Як стати Project Manager в IT

Їхнє кар’єрне зростання як менеджерів відбувається швидше, що теж може впливати на рівень компенсації. Можливе зростання до Head of PMO (Project Management Officer) та COO (Chief Operating Officer). Head of PMO відповідальний за розробку та впровадження політик, процедур і стандартів управління проєктами в усій організації, щоб забезпечити однакову та ефективну доставку проєктів. А COO (операційний директор) займається питаннями контролю всіх процесів відповідно до бізнес-моделі організації.

🔔 Про найскладніші та найцікавіші проєкти

Одна незграбна фраза, моменти, коли ви забули відправити follow-up або комусь надто різко відповіли, накопичується в скарбничці ставлення до менеджера. Project Manager, звичайно, не повинен бути роботом, але при цьому потрібно завжди максимально акуратно й дипломатично взаємодіяти з людьми. Схема, коли бізнес-аналітик і РМ працюють на одному проєкті — золотий стандарт аутсорсу, проте на практиці Project Manager часто буває єдиною сполучною ланкою між замовником і командою. Якщо ВА в компанії немає, то РМ виконує роль бізнес-аналітика та працює з вимогами. Компанія була зацікавлена у зрощуванні власних кадрів, а мене мотивувала можливість реалізувати лідерські якості та бути причетною до масштабних проєктів.

  • Звичайно, він має розбиратися в галузі, у якій веде проєкт.
  • Це книга-довідник про управління проєктами, але вона написана досить «сухо» і складно.
  • Проте досвід свідчить, що менеджери, які розуміють технічні аспекти роботи, більш успішні на рівні стартових умов порівняно з колегами, які не мають такого бекграунду.
  • Менеджер проєкту взаємодіє з багатьма сторонами (включаючи менеджера продукту) на кожному етапі проєкту, відповідає за якість та дотримання строків, координує роботу команди та мотивує її.
  • Project Manager (PM) — це спеціаліст, що займається управлінням проєктами.
  • Продуктовий менеджер орієнтований на бізнес, його завдання пріоритезувати функціональність.
  • Якщо ви замислюєтесь над тим, щоб будувати кар’єру в project management, точніше зрозуміти чи підійде вам ця професія можна, попередньо вивчивши її переваги та недоліки.

Ключові особисті якості для продуктивної роботи Project Manager в ІТ-сфері

що робить Technical Project Manager

Крім того, вам потрібно буде шукати проєкти, на яких ви не часто комунікуватимете із замовником, або бути асистентом старшого та досвідченішого РМ’а. Project Manager (PM) — це спеціаліст, що займається управлінням проєктами. Його завдання — побудувати ефективний процес роботи й дбати про те, щоб проєкт був успішним. Зазвичай проєктний менеджер відповідає за «трикутник проєкту» — час виконання, бюджет і скоуп (обсяг роботи).

що робить Technical Project Manager

Чому варто вибрати Project Management?

Наприклад, зрозуміти, що у аналітиків зараз перевантаження по задачам, а розробники, навпаки, недовантажені, бо аналітики десь застрягли. Звичайно, менеджерська роль — це про управління людьми та процесами, але в IT роботодавці віддають перевагу кандидатам із технічними навичками. Розробити дорожню карту або залучити ментора, що допоможе вам перейти на нову позицію. Наприклад, зараз є ресурси, де можна легко знайти ментора, як-от Projector Mentorship Platform та TheWays. У нашій компанії Project Manager повинен мати експертизу в розробці, розуміти програмування та основи QA.

що робить Technical Project Manager

Команда завжди сприймає менеджера з технічним бекграундом краще, бо йому легше пояснити технічні аспекти проблеми. Іноді люди починають працювати проєктними менеджерами після того, як певний час попрацювали на якійсь технічній позиції — розробниками чи тестувальниками. Та все ж без базових знань в ІТ проєктному менеджеру не обійтися. Проєктний менеджер — позиція, на якій є багато спілкування з людьми. Перевагою — завдяки знайомству з цікавими людьми, з різноманітними культурами. Недоліком — коли доводиться працювати із «складними» клієнтами чи співробітниками, таке теж часто буває.

що робить Technical Project Manager

Усі люди різні, до кожного потрібно знайти свій підхід, вміти їх мотивувати, вирішувати конфлікти в команді, працювати з проблемними клієнтами. І якщо навчитися малювати roadmap чи ставити таски в Jira не вимагає особливого креативу, робота з людьми — це завжди про креатив, цьому не навчишся на жодних курсах. За моїм досвідом, мінімальний рівень володіння англійською для PM’а — Upper-Intermediate (B2). З рівнем нижче буде важче працювати та буде багато відмов при пошуку роботи.

У нас є документація, ми з клієнтом проходимось по ній, підтверджуємо всі деталі. Project Management – ​​це напрямок, відкритий людині з будь-яким професійним бекграундом. Не обов’язково мати досвід в IT, щоб стати проектним менеджером — достатньо бути цілеспрямованим і мати достатньо часу для навчання та прокачування отриманих знань.

Навіть якщо робота проєктного менеджера не обмежується виключно в ІТ-компаніях, ці фахівці найбільш потрібні саме в індустрії інформаційних технологій. Тому розгляньмо приклад звичайного робочого дня проєктного менеджера в ІТ-сфері. Підтримка команди означає знаходження підходу до кожного фахівця, залученого до проєкту, та вирішення конфліктних ситуацій. Окрім взаємодії з колективом, менеджеру проєкту важливо підтримувати контакт із зацікавленими сторонами, відповідати на запитання, обговорювати спірні питання та аргументувати свої рішення.

У нашій компанії технічні знання є лише одним з чотирьох компонентів оцінювання навичок, а отже вони частково впливають і на зростання, і на компенсацію. Базові знання з програмування не є обов’язковими для менеджерів, проте вони можуть значно полегшити взаємодію з технічними командами. А також розуміння, на чому пишеться «бек» та «фронт», які API між ними літають, що вони містять і як все влаштовано. Якщо менеджер раніше не працював в ІТ, то йому точно бракуватиме технічних навичок, щоб працювати з командою. Далі перевірте свій рівень англійської — це можна зробити онлайн, наприклад, на сайті British Council.

Бізнес зі свого боку думає, яку частину функціоналу можна відрізати і випустити в наступній ітерації. Project Manager (проектний менеджер, проджект-менеджер) – це спеціаліст, відповідальний за ефективну організацію всіх процесів у рамках проекту та за його результат. Проектний менеджер формує цілісне розуміння завдання, готує розгорнуте технічне завдання, розставляє конкретні завдання для команди, перебуває у зв’язку як із замовником, так і з виконавцями.

Навіть при досконалих знаннях і досвіді, важко управляти завданнями без необхідних особистісних властивостей. Project Manager має бути не лише лідером, організатором та фахівцем у своїй галузі, але й емпатичним співрозмовником, відповідальним координатором та стресостійким спеціалістом. На сьогодні, розглядаючи прогнози до 2030 року, відомо, що компаніям в різних регіонах світу знадобиться понад 25 мільйонів нових спеціалістів у сфері управління проєктами. Це свідчить про високий попит на кваліфікованих фахівців у цій галузі. Складні проєкти бувають у великих програмах, де є кілька вендорів (компаній, що розробляють програмне забезпечення). Іноді вони розміщені в різних часових поясах, у різних культурах і конкурують між собою.

Та в різних компаніях і в різних проєктах обов’язки Project Manager можуть суттєво відрізнятися. Такий спеціаліст також має володіти навичками бюджетування та контролю за виконанням проєкту відповідно до його прорахованої вартості. Завдання Project Manager — це цікава, високооплачувана та перспективна професія, але вона також несе велику відповідальність і має свої власні перешкоди.

Менеджмент — це дисципліна, в якій немає правильних відповідей. Мені, як колишньому технарю, спочатку було складно з цим погодитись. Якщо я писав якусь команду в консолі, то знав, що програма виконає певну операцію (чи в крайньому разі не виконає). Та коли робиш щось як менеджер, ніколи не можеш бути до кінця певним у наслідках своїх дій. Відповідно важливо мати досвід того, як ти пережив ту чи іншу ситуацію, щоб знати шляхи її вирішення, найкращі практики.

У експерта понад п’ять років досвіду в проєкт-менеджменті. Також Володимир заснував і викладає в онлайн-школі Solovay, де можна пройти курс Basic Project Management. Студенти Solovay School працюють у SoftServe, Intellias, KindGeek та інших великих IT-компаніях.

Робота в кращіх IT командах https://wizardsdev.com/

Agregar un comentario

Su dirección de correo no se hará público. Los campos requeridos están marcados *